Már az Inka királyok idejében is nagy jelentőséget tulajdonitottak az orchideáknak, csodálatos Quechua nyelven „Tika” kerteket hoztak létre, amelyek már abban az időben is nagyon közkedveltek voltak, egy legenda szerint az Inka király egyik ilyen kertbe érkezésekor orchideát hintett egy fiatal lány a lábai elé.

Nem is gondolnánk, hogy Peru több mint 3000 orchidea fajnak az otthona, de a becslések szerint az ott található orchideáknak még csak a felét fedezték fel. Ha Cuzco városából vonattal utazunk el a Machu Picchu szentélye felé, mindenfelé orchideákat láthatunk. Ahogy a vonat áthalad a buja esőerdőkön keresztül, orchideák csüngnek mindenfelé a fákon. (Egy „orchidea vadász” vágyai netovábbja egy ilyen látvány.)

Megérkezve a Machu Picchura, ahol a szentély lépcsőin sétálunk, megláthatjuk az egyik legnagyobb és leggyakoribb ott élő orchideát, a Sobralia dichotomatot. Mindenfelé talajlakó orchideák pompáznak az út mentén.

A Winay Huayna romok és a Machu Picchu távolsága csak 6 kilométer, de ezt a távolságot minimum 3 és 6 óra alatt tudjuk megtenni, mert annyi orchideával találkozhatunk útközben!

Hogy a valóságban mikor is utazzunk erre a vidékre, hogy a legtöbb virágzó orchideával találkozhassunk élőhelyén? Szeptember, október, november hónap a legjobb időszak erre, ekkor virágzik a legtöbb orchidea.

Mindent összevetve Peru csodálatos épitészeti és kulturális örökségei mellett fantasztikus lehtőségek nyilnak az orchideák szerelmesei számára is!

https://orchideamania.hu/id/00322_Doritis-orchidea-fulbevalo

Mentés

Pin It on Pinterest